ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Πάντα τις Κυριακές του φθινοπώρου με πιάνει μια νοσταλγία για τα παλιά και μια επιθυμία να γευτώ και να μυρίσω ξανά τα παιδικά τα χρόνια. Εκείνα που μέσα στο σπίτι πια -μιας και ο καιρός στον αγαπημένο μου τόπο την Κέρκυρα, δεν επέτρεπε να τρέχεις όλη μέρα στους δρόμους και στις αλάνες, ούτε μπορούσες φυσικα να ξημεροβραδιάζεσαι στις παραλίες- στριφογυρνούσες στα πόδια της μαμάς, παρατηρώντας συνεχώς τις κινήσεις της περιμένοντας να κάνει αυτό το κάτι να σπάσει η μονοτονία.
Οι Κυριακές πάντα περνούσαν με μια ραθυμία εξαντλητική όπως έμοιαζε τότε, με ένα σπίτι γεμάτο ανθρώπους που έπαιρναν ανάσες ξεκούρασης πριν η αδυφάγα Δευτέρα εμφανιστεί ξανά και χαλάσει τη ραστώνι μας.
Χρόνια μετά, συνειδητοποιήσα την γλύκα και την ηρεμία που υπήρχε τριγύρω, καθώς όλα κινούνταν σε ρυθμούς μαγικά αργούς, καθώς το σπίτι μύριζε από το ψητό στο φούρνο, ενώ το τριαντάφυλλο που έμπαινε κρυφά για έκπληξη μέσα στο φτηνό γυάλινο βάζο στο τραπέζι της κουζίνας, έσπαγε τη μονοτονία του κάτασπρου τραπεζομάντηλου.
Σήμερα λοιπόν ξύπνησα με μια γλυκιά μελαγχολία και άρχισα να σκέφτομαι εκείνες τις Κυριακές. Και ανάμεσα στις θύμησες τις πιο έντονες μου ήρθε κι αυτή: Οκτώβρης μήνας, Κυριακή, ν ανοίγεις τα μάτια και να μυρίζει το σπίτι όλο κανέλα και τσουρέκι. Και να σαστίζεις και να γελάς στη σκέψη πως όχι δεν ειναι Χριστούγεννα αλλά ούτε Πασχα. Και στην κουζίνα να έχει γίνει πανικός και μια χαμογελαστή μαμά με ροδοκόκκινα μάγουλα στις 9 το πρωί παρόλη τη φθινοπωρινή ψύχρα, να σε κοιτά χαμογελαστά και να σου λέει «Έλα θα φτιάξουμε εκμέκ». Και να μη ξέρεις τελικά ποιό ειναι πιο γλυκό. Το εκμέκ ή εκείνο το χαμόγελο.
Αυτά λοιπόν θυμήθηκα και μιας και τα θυμήθηκα είπα να σκαρώσω ένα εκμεκ.

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
Τσουρέκι κομμένο σε φέτες 1,5 cm και φρυγανισμένο ή φρυγανιές

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτήρι νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
φλούδες πορτοκαλιού
ξύλο κανέλας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
5 ποτήρια γάλα πλήρες
3/4 ποτηριού ζάχαρη
5 κρόκοι αυγών
3 κ.σ. καλά γεμάτες κορν φλάουρ με αλεύρι
2 βαννίλιες
1 κ.σ. βούτυρο

ΣΑΝΤΙΓΙ
Κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί με 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη ή όποιο υποκατάστατο γουστάρουμε

ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Κανέλα σε σκόνη
Σοκολάτα τριμένη (για τους απαιτητικούς)

ΣΙΡΟΠΙ
Όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρόλα και βράσιμο για 10 λεπτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ με το αλεύρι και λίγο γάλα, όλα μαζί στο μούλτι. Αυτό το μίγμα το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύοντάς το συνέχεια το κάνουμε κρέμα. Ρίχνουμε το βούτυρο και τις βαννίλιες. Βάζουμε σελοφάν στην επιφάνεια της κρέμας για να μην μας κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει

Στρώνουμε σε ταψί τετράγωνο (αν έχουμε σούστα ακόμη καλύτερα) το φρυγανισμένο τσουρέκι ή τις φρυγανιές (αν είναι απλές φρυγανιές βάζω 2 στρώσεις), και σιροπιάζουμε με κουτάλι σιγά σιγά με το σιρόπι χλιαρό μέχρι να μαλακώσουν οι φρυγανιές. Πασπαλίζουμε με κανέλα και μετά στρώνουμε την κρέμα.
Πασπαλίζουμε πάλι με κανέλα και στρώνουμε τη σαντιγί.
Κάνουμε σχεδιάκια με ένα πιρούνι στη σαντυγι, τρίβουμε αν θέλουμε σοκολάτα από επάνω και το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα πριν σερβίρουμε.
TIPS
Μπορείς να βάλεις αντί για σοκολάτα μυγδαλάκι τριμμένο ή φυστίκι
Αν βαριέσαι να σκαρώνεις κρέμες, μπορείς να βάλεις κρέμα ζαχαροπλαστικής έτοιμη αλλά να ξέρεις δεν ειναι το ίδιο

Έτσι απλά, έτσι κυριακάτικα κι έτσι γλυκά λοιπόν σαν εκμέκ τσουρέκι να είναι όλος ο μήνας μας. Και αν σας μυρίσει κανέλα ξαφνικά μια Κυριακή από κάποιο παράθυρο, ίσως κάπου εκεί γύρω να σκαρώνουν ένα ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.