ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ
2 χωριάτικα φύλλα για πίτα
100 ml ελαιόλαδο
1 κιλό κιμάς
2 δαφνόφυλλα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
70 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
3 αυγά, χτυπημένα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε χωρίς καμία λιπαρή ουσία μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε τον κιμά, τα φύλλα δάφνης και τα κρεμμύδια και τον καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα να γίνει σπυρωτός. Το καβούρδισμα θα διαρκέσει περίπου 7 – 8 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει τελείως χρώμα και να αρχίσει να «πιάνει», να κολλάει δηλαδή στον πάτο της κατσαρόλας. Τότε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει καλά και να μείνει με ελάχιστο υγρό (δεν πρέπει να στεγνώσει τελείως). Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Τέλος, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Οταν το μείγμα του κιμά γίνει χλιαρό, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε για να απλωθούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Στρώνουμε το μεγαλύτερο χωριάτικο φύλλο στον πυθμένα ενός λαδωμένο ταψιού και από πάνω απλώνουμε το μείγμα της γέμισης. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χωρίς να το χαράξουμε (ώστε να διατηρήσει τη γέμιση ζουμερή). Πασπαλίζουμε την πίτα προεραιτικά με σουσάμι και ψήνουμε για 45 – 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Καλή όρεξη