ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: PANCAKES ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Και ξυπνάς ένα πρωί κι εκεί που σεργιανάς στο διαδίκτυο απ άκρη σ ‘ άκρη –αλήθεια έχει άκρη το διαδίκτυο;- και διαβάζεις ιστορίες, πέφτεις πάνω σ αυτές που σε κάνουν να κοκκαλώνεις.
Να σταματάς να παίρνεις ανάσα και να λες ώπα εδώ είμαστε. Σε κάτι ιστορίες που το πρώτο που σε κάνουν να πείς είναι «είμαι εγώ, γράφτηκε για μένα» ή «που βρίσκει τη δύναμη και προχωρά»;
Και συνεχίζεις να διαβάζεις και να σκέφτεσαι και τελικά καταλήγεις στο συμπέρασμα πως κάποιοι άνθρωποι γεννήθηκαν όχι για να είναι δυνατοί, αλλά για να βρίσκουν δύναμη ν αντέχουν αυτά που εσύ κι εσύ κι εγώ δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μπορούμε ν αντέξουμε.
Καθένα παλεύει με τους δικούς του δαίμονες και ο καθένας γνωρίζει το πως τους παλεύει. Και καθένας από μας σίγουρα έχει πει μέσα του πως «ως εδώ ήταν, δεν αντέχω άλλο» και την επόμενη στιγμή με μια βαθειά ανάσα κι ας ήταν με τα γόνατα στο πάτωμα κι ας είχαν πονέσει από τις πληγές, πήραν φόρα και σηκώθηκαν. Και προχώρησαν και δυνάμωσαν.
Γιατί γύρω μας όσο κι αν κρύβονται καλά, όσο κι αν σκεπάζουν την πραγμάτικότητα τους με σεντόνι να μη κρυώσει όπως είπε και μια φίλη, υπάρχουν κι αυτοί που ενώ γελούν, μέσα τους κλαίνε. Αλλά και πάλι απ το γέλιο τους βρίσκουν δύναμη.
Έτσι το ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ σήμερα φτιάχτηκε γι αυτούς. Το επέλεξα γιατί είναι το γλυκάκι που πιστεύω ότι για να το φας και να το απολαύσεις πρέπει να είσαι σε τραπέζι με άτομα αγαπημένα.
Για τη Μαρία που παλεύει τον καρκίνο, για τη Γιώτα που κλαίει το μωρό που έχασε, για το Γιάννη που σε μια στιγμή έχασε τα πάντα, για τον Κώστα που είδε τον κόσμο του να γκρεμίζεται και για όλους εσάς που ακόμη μπορείτε να παίρνετε ανάσες.
PANCAKES ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
50 ml σπορέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. σόδα
1 κ.σ. βούτυρο
σιρόπι σφενδάμου ή μέλι για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, το αυγό, το σπορέλαιο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, και 50 γρ. ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Προσθέτουμε το αλεύρι και 1 κ.γ. σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα ίσα ίσα να αναμειχθούν.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και δεν μαγειρεύουμε σε υψηλή φωτιά για να μην μας καούν τα pancakes.
Bάζουμε στο τηγάνι 3 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη μας αφήνοντας κενό μεταξύ τους αφού θα απλώσουν καθώς μαγειρεύονται.
Ελέγχουμε τις άκρες και όταν τα pancakes μας καραμελώσουν από τη μία πλευρά (αυτό θα το καταλάβουμε όταν ξεκολλάει από τον πάτο του τηγανιού), με τη βοήθεια μίας μεταλλικής σπάτουλας τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Θα χρειαστούμε 2-3 λεπτά για την κάθε πλευρά.
Μεταφέρουμε τα έτοιμα pancakes σε ένα πιάτο και προσθέτουμε σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή toppings της αρεσκείας μας.
Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας για να μην μας καεί η επόμενη δόση από τα pancakes μας. Προσθέτουμε βούτυρο στο τηγάνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε μια στοίβα από pancakes!
(η συνταγή και η φωτογραφία είναι από τη σελίδα www.akispetretzikis.com )